top of page
  • Forfatterens bildeTeam Sensor Globe

Lanserer trengesensor som måler miljødata fra laksens perspektiv

Oppdatert: 25. apr.

Banebrytende trengesensor som i sanntid forteller oppdretteren status på velferd og vannmiljø – fra fiskens perspektiv. Sensor Globe har videreutviklet sin særegne sensorteknologi til en helt spesiell trengesensor, som de nå skal vise frem under HavExpo 2024 i Bergen.
Sensorløsningen, Crowding Companion, er den første som tar plass i fiskens rekker under trenging.


Miljødataen sensorene samler inn blir umiddelbart nyttig for oppdretteren og brønnbåtmannskapet gjennom et lyssignal som viser om grenseverdiene er i grønn, gul eller rød sone – og en mobilapp som kjapt gir dem innsikt i de faktiske forholdene under trenging, om de må se nøyere på tallene.


Teknologien er sofistikert og avansert, og samtidig enkel både i bruk og konsept.


Produktsjef i Sensor Globe, Sebastian Gjertsen, er utdannet marinbiolog og forklarer at teknologiutviklingen kommer fra et genuint ønske om at hver enkelt fisk i merden skal ha det bedre.


— Da vi utviklet sensoren, var det naturlig å ta utgangspunkt i fiskens opplevelse av trenging – og da trenger du data fra fiskens perspektiv. Samtidig må dataen gi alle som jobber med trengingen informasjon de har nytte av.

— Løsningen består av en bøye med lyssignal og sensorkuler som henger under bøyen, fordelt på ulike dybder. Siden sensorkulene etterligner fiskekroppens utside, med en myk og elastisk overflate (Soft Guard), påfører de hverken stress eller skader og gir svært presise data på hvordan fisken faktisk har det under trenging.

Sensorkulene kan altså sees på som «noen ekstra fisk» i merden, som forteller deg hvordan de opplever oksygennivået, belastningen, saliniteten og temperaturen.


Data som umiddelbart kan brukes til å ta bedre valg


Lyset på toppen av bøyen er synlig både for brønnbåtoperatørene og røkterne – og alle andre som følger operasjonen.

— Under trenging kan ting gå fort og tiden man har til trengeoperasjonen er begrenset. Da trenger alle informasjon i sanntid, og hjelp til å være i forkant – uten at de har tid til å se på en skjerm. Når fisken er stresset er det allerede for sent, derfor laget vi en teknologi der du blir varslet om at oksygennivået dropper gjennom et lyssignal og deretter kan tiltak iverksettes raskt for å opprettholde god velferd.

Bøyen er også utstyrt med et håndtak som gjør at den enkelt kan løftes for hånd eller med kran, i tillegg til antenne og et oppladbart batteri med lang levetid.


Sanntidsverktøy og stordataanalyse i hele organisasjonen

Dataen er også tilgjengelig i mobilapp i sanntid, dersom noen ønsker å se nøyere på tallene. I tillegg lagres all data i programvaren. Programvaren har innebyggede muligheter for analyse i tidsserier, sammenligning og rapportering.

I tillegg jobber Sensor Globe med å legge til muligheter for automatisert analyse av statistikken.


Det gjør det mulig å lage rapporter og gjøre analyser på enkelte operasjoner, enkeltmerder eller på tvers av lokaliteter.

Selve sensorkulene er nesten identiske med de frittstående sensorkulene som førte til at Sensor Globe vant Stiftelsen Nor-Fishings Innovasjonspris under Aqua Nor i 2023. De originale sensorkulene er laget for å følge laksen gjennom rør og pumper, mens de i trengesensoren er seriekoblet på linje under bøyen.


— En ingeniørbragd

Teknologisjef Aleksandr Stabenow i Sensor Globe har jobbet med teknologien helt siden den var en enkel strektegning på en tavle.

— Resultatet er at vi leverer et stort sprang fra manuelle punktmålinger og store prober, til en avansert, liten og modulær pakke med forskjellige sensorer. Å få på plass sensorer av så høy kvalitet som vi har, i en så liten og hardfør pakke som Sensor Globe, er en ingeniørbragd.

Han forteller at Sensor Globe er bygget for å ha plass til en rekke sensorer, basert på hver enkelt kundes behov.

— Oppløst oksygen, temperatur og akselerasjon er de mest naturlige, mens salinitet, pH-verdier og vakuumtrykk også ønskes av mange. Noen av sensorene har vi utviklet selv, mens andre er kjøpt inn fra partnere – men alle er utrolig nøyaktige og svært kompakte.

Sensorkulene kan selvsagt også brukes som alminnelige vannmiljøsensorer utenom trengeoperasjoner, avslutter han.

Siste innlegg

Se alle

2 Comments


Machado neto
Machado neto
Apr 29

Muito obrigado

Like
Machado neto
Machado neto
Apr 29
Replying to

Grato

Like
bottom of page